dijous, 29 de març del 2012

transformació retroactiva

La transsexualitat ha esdevingut un fenomen latent en tota cultura i al llarg de la història. Què ens diu l'antropologia al respecte?


L’antropologia del gènere interpreta el sistema sexe-gènere d'una manera flexible basant-se en teories que ressalten els aspectes socials. Es parla doncs d’un model sexual occidental presentat per dos sexes: el cos masculí associat a l’home i el cos femení associat a una identitat com a dona. Aquesta dicotomia es trenca quan la identitat no s’associa a la corporalitat. Així doncs, ens trobem davant de conceptes com el de transsexualitat on es transforma la materialitat corporal per posicionar-se vers un món social i sexual regit per la genitalitat. (Vartabedian, 2007).
Per a l’Antropologia Social la transsexualitat és concebuda com el resultat d’una imposició d’identitat sexual i de gènere en un context concret. A Occident, per exemple tant sols concebem la dicotomia home-dona on no hi ha flexibilitat ni matissos (VVAA, 2008)


VARTABEDIAN, Julieta. (2007): "El cuerpo como espejo de las construcciones de género. Una aproximación a la transexualidad femenina", Universitat de Barcelona, pp. 1-14.

VVAA (2008): “Una reflexión sobre el concepto de género alrededor de la transexualidad”, Rev. Assoc. Esp. Neuropsiq., nº 101, pp. 211-226



A continuació us exposo un projecte fotogràfic realitzat l'octubre de 2011 on es pretén plasmar la meva visió sobre la temàtica en qüestió. Dit això, us convido a reflexionar entorn a la importància occidental que té l'aspecte físic i la seva indumentària per definir un gènere o altre.



         
                                                                                         


















Models: FG i Esperança Llompart

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada